Grenzeloos denken, grenzeloos doen
 

De wereld zit vol verrassingen  

 

What's up


Terug naar overzicht

05-10-2017

Beren op de weg?

Dagelijks zitten we bij ondernemers aan tafel en luisteren we naar de trotse verhalen. “We zijn een familie bedrijf en de vader van mijn vader heeft vroeger al gezien dat….” Het zijn echte verhalen en terechte trots. Al babbelend horen we dat het niet altijd goed gaat. We leggen ons spreekwoordelijk luisterend oor op tafel en luister en luisteren. Afwisselend horen over glorie en dan weer over tegenslagen. Het zijn dan ook echte bedrijven. Dan is het tijd om wat door te vragen. “Hoe heb je de aansturing van jouw team geregeld? Welke plannen heb je voor de komende periode? Wie is jouw klant en hoe zorg je dat jouw dienstverlening blijft aansluiten? Vervolgens weer mondje dicht en luisteren. Na anderhalf uur is er al echt sprake van vertrouwen en gaat het gesprek echt ergens over. Om niet te verzanden in een expositie van allerlei semi psychologische vragen wil ik de volgende fase samenvatten in één centrale vraag: “waarom los jij je problemen niet op?” En dan komen de beren. Ze lopen allemaal op de meest ongunstige plaatsen op de weg. De mens en dus ook de ondernemer en ik moet helaas bekennen, ik zelf ook, is virtuoos in het uit dokteren waarom iets niet lukt. We vinden het op een of andere manier heerlijk. “Ik heb echt geen tijd gehad, en mijn personeel gaat dat echt niet oppakken hoor, of weet je wel wat zoiets kost? Dat krijg ik nooit gefinancierd!! Het zijn de beren die het onmogelijk maken, echt waar.
Ik maak er natuurlijk een beetje gekheid over maar we hebben er bijna allemaal mee te maken en zijn blijkbaar niet in staat om er verandering in te brengen. (Dat komt waarschijnlijk ook door een beer. 😊)
De oplossing is helaas niet zo eenvoudig maar de eerste stap is dat gelukkig wel. Wie vraagt krijgt vaak iets. Zie daar de oplossing! Probeer het maar. VB: Ik heb geen tijd!!( de beer) Vraag: Hoe zorg je er voor dat je wel tijd hebt? VB: Dit lukt mij echt niet. (Flinke beer) Vraag: Hoe zou het wel kunnen lukken? Zeg nou zelf, wat daagt jou uit? De beer of de vraag?
Vanaf vandaag wil geen beren meer zien en als ik er toch een zie dan weet ik er mee om te gaan.Terug naar overzicht