Grenzeloos denken, grenzeloos doen
 

De wereld zit vol verrassingen 



 

 

What's up


Terug naar overzicht

09-07-2018

KATA, way of thinking

Het liep 5 jaar terug niet lekker bij MP Devenco-TLC. Vandaar dat het roer om ging bij Ronald van der Putten, manager service. Met behulp van trainer Reinier van der Putten ging hij aan de slag met Kata-coaching, oftewel kortcyclische coaching. Het effect bleek verrassend groot. Inmiddels bevindt het bedrijf zich in de volgende fase en wordt de KATA-filosofie ook in de rest van de organisatie uitgerold.
MP Devenco-TLC is fabrikant van liften, roltrappen en rolpaden en verzorgt daarnaast ook services en reparaties. Het bedrijf uit Amersfoort heeft een Spaanse moeder. En dat kun je merken. “Werken vanuit passie is onze filosofie. We zijn een menselijk bedrijf en zien onze mensen als de hoeksteen van onze strategie”, legt Ronald uit. “Toen ik hier 11 jaar geleden begon, waren we met 15 man. 5 jaar terug waren we gegroeid tot 45 man. En nu zijn we al 80 man sterk. Een fiks groeiproces dat om verandering vraagt. Want: ‘Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.’”
Vinger op de zere plek
Met Kata-coaching kreeg Ronald 5 jaar geleden de spiegel voorgehouden. “Ik vond het lastig de vinger op de zere plek te leggen. We werkten toch hard, waarom liep het dan niet?” Reinier, eigenaar van trainingsbureau Quality Contact, hielp hem uit de droom. Reinier: “Een bedrijf voeren, is eigenlijk topsport. Mensen moeten de ruimte krijgen om te presteren en talent en kwaliteiten beter te benutten. De leider coacht en faciliteert, want alleen dan wordt het een succes en boek je samen resultaten. Ronald deed teveel. Kwam iemand met een vraag naar hem toe, dan probeerde hij het op te lossen. Je moet mensen juist verantwoordelijkheid geven.” Aan de slag dus met gedragsverandering volgens de Kata-methode, was het devies.
‘Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.’
Waar word je blij van?
De Kata-methode richt zich op intrinsieke motivatie. Voor gedragsverandering moet gekeken worden naar de onderliggende laag. “Vaardigheden, gedrag en omgeving maken slechts 10% van het geheel uit”, verklaart Reinier. “De andere 90% bestaat uit de onderliggende laag van waarden en overtuigingen, je rol en je ‘why’. Oftewel: wat vind je leuk en waar word je blij van? Mensen die met meer passie en plezier naar het werk gaan, verdubbelen het resultaat.” Maar er moet wel focus zijn. “De term ‘Kata’ komt uit de vechtsport en betekent ‘routine’. De bedoeling van Kata is om tijdens kortcyclische coaching, het liefst elke twee weken, routinematig 5 focus-vragen te stellen: wat probeer je voor elkaar te krijgen? Waar ben je nu? Wat staat je momenteel in de weg? Wat is je volgende stap en wat je verwacht je ervan? En wanneer kunnen we zien wat je hebt geleerd van deze stap?”
Focus aanbrengen
Ronald vult aan: “In de sport is het heel normaal om te trainen, trainen, trainen en vervolgens een prestatiemoment te hebben. Maar in het bedrijfsleven vergeten we weleens te trainen. Het lijkt alsof er altijd gepresteerd moet worden. De energieverdeling moet anders. Door focus aan te brengen, kun je in kleine stapjes veel bereiken. Ik dacht 5 jaar geleden niet dat het aan mij lag. Maar door mijn gedrag als leider te veranderen, begon het weer te lopen. En hoe.” Inmiddels is MP Devenco-LTC toe aan de volgende uitdaging. “In september vorig jaar zijn we begonnen de methode organisatiebreed uit te rollen. Van het managementteam naar het middenkader en tot slot nu ook de 35 monteurs”, zegt Ronald.
Geleerde lessen zien
Met behulp van een zogeheten Trello-bord, een gratis online projectmanagementtool, krijgt iedere medewerker een eigen Kata-bord waarop meekijkers kunnen worden uitgenodigd. Reinier: “Het bord vervangt het oude beoordelingssysteem. In de eerste kolom staat wie je bent en wat je overtuigingen zijn. En de tweede kolom laat de knoppen zien waaraan je draait om succesvol te zijn, bestaande uit prestatie-indicatoren en proces-indicatoren. En met SMART-gedefinieerde acties om obstakels te overwinnen. Aan het einde van het jaar kun je dan precies zien wat je bereikt hebt. Maar belangrijker nog: je kunt na iedere actie je geleerde lessen zien. En ze van tijd tot tijd nog even doornemen om opnieuw van te leren. Het uiteindelijke doel? Dat iedere medewerker vanuit zijn eigen ‘why’ eigenaarschap, ondernemerschap, verantwoordelijkheid en initiatief toont, gefaciliteerd door de leider en de organisatie.”
Ronald besluit: “We bevinden ons nu in een spannende fase van het uitrolproces. Natuurlijk zal er onder de medewerkers eerst weerstand ontstaan. Dat is normaal. Mensen moeten uit hun comfortzone. Maar de kracht van kortcyclisch coachen met duidelijke acties is dat er snel resultaat komt. En dat betekent snel geloof in het voordeel ervan.”
Meer informatie
Ronald van der Putten, manager service MP-Devenco TLC, tel: 033-45 66 631 of e-mail: rpu@mpliften.nl.



Terug naar overzicht